No 4 – min vej ind på aktiemarkedet

(Skrevet 22.11.17 – offentliggjort første gang på Ladies First websitet ifbm. en kampagne om investering)

 

 

Min vej ind på aktiemarkedet

Jeg har altid haft en ro vedrørende penge. Selv når der ingen var, ja, endda når der faktuelt minus var. Har altid vidst, at jeg kunne gå ud og skaffe/tjene de penge jeg havde brug for. Uden på nogen måde at “komme fra” penge. Jeg voksede op på Vestegnens villaveje med den røde Lada parkeret udenfor. Senere er mine midler vokset gennem privilegier, held, snuhed og hårdt arbejde.
Mit forhold til penge kort fortalt. Comes semi easy, goes super easy og til evig fascination. Som barn i form af Joakim Von Ands fyldte pengetank og som voksen i form af aktiemarkedet. Begge dele virkede stort set lige utilgængelige.

Det var sådan det var. Nu er det anderledes.

 

Jeg havde nogle penge placeret på højrentekonti frem til renten faldt og aftalerne ikke kunne fornyes. Det var lidt øv. Så foreslog min bank, at de placerede pengene i en “pasningsordning”. Kært tænkte jeg – mine penge er ligesom vuggestuebørn eller smågrise der nu bliver passet ude. I bankverdenen betyder det dog blot, at de investerede mine penge i aktier og des lige efter en samtale om min risikoprofil. Og det gik sådan set fint nok. Ikke prangende men nogenlunde samme afkast som højrentekontiene. Indtil en dag jeg hørte nogen omtale min nuttede pasningsordning som “et leverpostejs-produkt”. Og der skal jeg ellers nok love for, at der blev fyret op under mig. Den ville jeg ikke have siddende på mig.

Så med pengene alligevel frigivet fra “vuggestuen” grundet noget boligrelateret, samt en lang (studiefri)sommer foran mig tænkte jeg, så er det nu, nu får vi styr på “det der aktiemarked-halløj”. Og jeg vidste det ikke der, men jeg kan godt være ret grundig når det tager mig. Sådan virkelig grundig. For det skulle sørme være ordentligt. Jeg havde hverken lyst til, at miste de mange penge jeg nu selv stod for, at skulle forvalte, ej heller, havde jeg lyst til, at miste min kinamands tro på, at jeg er hende der kan alt. Helt selv. Jeg var altså investeret i mit projekt på flere niveauer.

Men der er ikke meget, der er værre i min optik end at stå foran nyt land, jeg gerne vil indtage og vide nada. Det der med at føle mig uvidende matcher helt ekstremt dårligt med min “jeg kan alt attitude”. Men jeg ved også af erfaring, at hvis jeg tager et lille skridt, og et til, og et til og fortsætter med det, bliver jeg klogere. Så jeg påbegyndte min research. Ingen bøger, det rækker min tålmodighed ikke til, ej heller blogs, men mange meget lange tråde i diverse aktie- og investeringsfora på Facebook, websitet Morningstar blev hyppigt besøgt, Millionærklubbens podcast lyttede jeg til dagligt, jeg mødtes med ligesindede, spurgte min investeringskyndige stedfar til råds samt googlede alt jeg ikke forstod. Hvilket var en del. Og sådan blev jeg ved med at læse, og følge med, og researche alle de ting, jeg før ikke vidste hvad var, indtil der lå en uhyre gennemtænkt strategi for mine samlede investeringer. En strategi jeg også løbende havde bedt andre vurdere.

 

Og så åbnede jeg et depot til aktiehandel. Eller, det vil sige, jeg dansede rundt om tanken om at åbne et depot i nogle uger, og så gjorde jeg det. Derefter gik nogle uger med samme dans op til første overførsel af blot en enkelt lille procent af min samlede investeringspulje til depoter samt inden første handel blev gennemført. Jeg var simpelthen så nervøs for ikke at få læst “alt det med småt”, for ikke at kunne få mine penge ud igen og for, at jeg ville tabe alt i samme sekund jeg købte det. Selv nu, i omegnen af 150 handler senere, holder jeg stadig vejret når jeg trykker køb og sælg.

Strategien efter den fire-seks måneder lange research-periode var, at sætte en tredjedel i enkeltaktier fra det danske C20 indeks, en tredjedel i virksomhedsobligationer samt en tredjedel i investeringsforeninger fordelt 50/50 i aktive/passive fonde. Desuden ville jeg være bredt eksponeret geografisk og inden for diverse sektorer. Det var planen. I praksis viste det sig, at virksomhedsobligationer ikke var smart til mig, af grunde som jeg gerne uddyber ved anden lejlighed. Det viste sig også, at jeg var lidt mere risikovillig end ventet og nysgerrig på andre aktier end de blot tyve der er i, ja, C20 indekset. Så min teoretiske plan ændrede sig i mødet med virkeligheden, som det vel så ofte er tilfældet.

 

I dag har jeg to tredjedele af mine investerbare midler stående i enkeltaktier i et depot og den sidste tredjedel i et andet depot kun med fonde. I aktiedepotet som jeg forvalter meget aktivt, hvilket i praksis vil sige, at jeg handler ca fem gange ugentligt, huserer særligt amerikanske tech-aktier (semiconductor, cloud), nogle enkelte C20 aktier, en del biotek plus lidt blandede bolcher der giver mig den ønskede spredning. Der ligger typisk mellem 15-20 aktier i depotet.

Fondsdepotet eksponerer mig via mine pt 12 fonde mod henholdsvis: det globale marked, Asien, Indien, Emerging Markets, Europa, Danmark samt mod sektorerne Semiconductors, Chemicals og Robotics/AI. Nogle både via en aktivt samt en passivt forvaltet fond – jeg kører en lille intern konkurrence mellem de to former for fonde.

Min fordeling er ca 40 procent i indeksfonde, 30 procent i aktivt forvaltede fonde og 30 procent i ETF’er.

Jeg er foreløbig rigtig godt tilfreds med både min strategi, som jeg tilpasser as I go, samt mit foreløbige afkast på samlet set ca 5 procent på tre måneder.

 

Mine gode råd, tyvstjålet fra andre, er:

  1. Invester max 8 % i en enkelt aktie (jeg har det personligt bedst med 6%) dog gerne minimum 5000,-
  2. Sørg for at være bredt eksponeret både i forhold til sektorer samt geografisk
  3. Vær tålmodig, noget jeg selv øver mig i dagligt

Men det vigtigste er bare at komme i gang. På den måde som passer allerbedst til dig. Og alle vi andre er her til gensidig støtte og sparring <3

Kh Sarah 

 

Og hey, husk lige, at jeg jo bare er mig, en blond sociolog, uden særlige forudsætninger for at vide mere om aktier og økonomi end dig. Derfor er alle valg du træffer dine egne. Jeg deler blot mine (umanerlig mange) tanker om egen vej med dig:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *