No 5 – klar, parat, start

 

 

En lavpraktisk guide til de første spæde skridt ud på det finansielle marked

 

 • Investeringsbank:
  Vælg hvorigennem du gerne vil gøre dine investeringer. Det kan være din egen bank eller en af investeringsbankerne. Flere af dem har fx lavere gebyrer end ens egen bank. Af dem kan nævnes de tre mest gængse for fritidsinvestorer: Saxo Bank, DeGiro, Nordnet. Der er flere muligheder, som typisk er rettet mod investorer med mere erfaring samt et højt handelsfrekvens, fx mange handler dagligt (her kan du læse mere om de forskellige muligheder).

 

 • Depot:
  Åben en konto/et depot – eller flere: det er gratis at have flere depoter samt flytte dine penge rundt mellem dem (og din almindelige bankkonto), men det koster et gebyr, hvis du vil flytte aktieposter rundt, efter de er indkøbt i et depot. Det kan altså godt betale sig, at lægge en strategi for dette inden du begynder at handle. Du kan fx overveje, om du vil have forskellige depoter til forskellige typer af værdipapirer, risikoprofiler eller tidshorisonter.

 

 • Investorprofil:
  Overvej evt om ting som etik/ansvarlighed, ligestilling mellem kønnene på direktionsgangen, en personlig tilknytning til en virksomhed (fx et tøj-/bilmærke du selv bruger), maksimal profit eller andet har særlig betydning for dig og derfor er noget du kan være opmærksom på, når du vælger aktier/investeringsforeninger.

 

 • Økonomi
  Overvej om du har mulighed for at investere for fx et fast månedligt beløb, et varierende månedligt beløb, en mindre opsparing, en større opsparing eller en blanding.

 

 • Tidshorisont:
  Overvej hvor længe du evt vil kunne undvære de penge de investerer. Hvis der kommer en større korrektion i markedet, vil dine penge potentielt være mindre værd i en kortere/længere periode. Det er ærgerligt ikke at have tid til at afvente den efterfølgende optur. Sørg hellere for at have tilpas med penge stående i banken, så du ikke bliver tvunget til at sælge på et uhensigtsmæssigt tidspunkt.

 

 • Risiko:
  Overvej hvad din risikoprofil er. Er du til høj risiko: fart, kurser der stiger/falder meget, sus i maven og deraf behov for megen følgen med i markedet, nyheder og dit depot. Eller er du til lav risiko: ro i sindet, stabilitet, ej behov for at følge for meget med.
  Det kan være svært helt at vide før man begynder, men mærk efter som tiden går og din erfaring bliver større og giv dig selv plads til at skifte mening.

 

 • Start:
  Her kan du så enten lave en komplet strategi (hvilket du kan læse mere om i næste indlæg) eller kaste dig ud i det og lære det løbende.
  En mulighed er fx at købe en enkelt aktie og potentielt også en enkelt investeringsforening, evt i hver sit depot. Så vil du stille og roligt begynde at lære din valgte handelsplatform at kende.

 

 • Entry/exit:
  Hvornår skal man købe og sælge. I starten (såvel som senere) kan det være en mulighed at kigge på fx en akties graf for en dag/uge/måned. Derefter vælge et punkt i “dalene”, som kursen har ramt flere gange og vælge det som sit entry punkt.
  Når man gerne vil sælge, kan man gøre det samme, men omvendt. Vælg et punkt på toppene, som kursen har ramt flere gange eller som man med rette kan forvente, at den vil ramme senere. Dernæst vælger man, hvor lang tid man vil vente på at kursen ramme ens entry eller exit punkt, fx en dag, en uge eller en måned eller mere.
  Hvis det er din stil, så kan du evt holde øje med en aktie gennem nogen tid før du placerer din ordre. Det kommer an på ens tålmodighed og stil.

 

 • Afkast/tab:
  Overvej hvor mange procents afkast du gerne vil opnå med aktien. Det kan fx være, at du har hørt, at en akties pris pt er 10$ og forventes at ramme 15$ i løbet af et halvt år, dvs en forventet 50 procents stigning.
  Så kan du evt planlægge at sælge, når du er oppe med 40 procent (hellere sikre gevinst i tide end at miste hele afkastet, ved et potentielt fald i kursen. Mange platforme kan sættes til at sælge automatisk, men man kan også selv holde øje (det gør jeg fx).
  Hvis du er i tvivl om, hvad du kan forvente af en aktie, kan du også beslutte at sælge, hvis du går meget i minus, fx efter 10 eller 20 procent.
  Men medmindre at virksomheden oplever meget stor konkurrence og/eller der er risiko for at den går konkurs, kan kursen potentielt stige igen senere. Kig evt på kursen bagudrettet, uden at det dog på nogen måde er en garanti for den fremtidige udvikling.

 

Kh Sarah

 

Og hey, husk lige, at jeg jo bare er mig, en blond sociolog, uden særlige forudsætninger for at vide mere om aktier og økonomi end dig. Derfor er alle valg du træffer dine egne. Jeg deler blot mine (umanerlig mange) tanker om egen vej med dig:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *